Vicolo alla dolce vita

Woning in Mediterraanse sfeer in Berghem

Vicolo alla dolce vita

Monique en Wim wonen dan wel in Nederland, maar wel met een Mediterraans sausje er over. Zodra je achterom door hun eigen “Vicolo alla dolce vita” in de achtertuin komt, waan je je ergens in Zuid Frankrijk of Italië. In deze zachtgele villa met overdekt terras, buitenhaard, fruitbomen in de tuin, vrolijk tokkelende kippen en hondje Lucca voelt het alsof het vakantie is zodra je thuis komt. De inspiratie voor dit alles kwam dan ook van de Zuid Europese regionen. De uiteindelijke stijl is een combinatie van eigen inzicht, Pinterest, de architect en natuurlijk Roscobouw! Het bijzondere van deze villa is dat Monique en Wim 12 jaar geleden het hoofdhuis hebben laten bouwen door Roscobouw, en nu – in 2018 – is de villa uitgebreid met een zijvleugel waarin de ouderslaapkamer, kleedkamer, badkamer, bijkeuken en het overdekte terras zijn ondergebracht, wéér door Roscobouw.

In deze zachtgele villa voelt het alsof het vakantie is zodra je thuis komt.

 

Bijzonder om voor de tweede keer een droom op dezelfde plek te mogen verwezenlijken. In 2005 kochten Monique en Wim één van de eerste “Ruimte voor ruimte” kavels in Berghem, een door de gemeente opgezet plan om met de opbrengsten van de verkoop van de kavels boeren in de omgeving te kunnen uitkopen om zo de sanering van de veehouderij te kunnen bekostigen. Hiermee kwam de weg vrij voor hun droom – het bouwen van een eigen huis. Na oriëntatie op de markt, kwamen ze uiteindelijk uit bij Roscobouw om hun villa te mogen bouwen.

“Wat met name opvallend goed is bij Roscobouw, is de gedegen voorbereiding aan de voorkant van het traject.”

 

De wensen voor hun villa waren bekend, met 3 kinderen moest er ruimte genoeg zijn om te leven, wonen, slapen en spelen. De grote tuin was perfect voor liefhebbers Monique en Wim en tegelijkertijd geschikt voor voetballende en rennende kinderen (en hond). Natuurlijk waren er zaken die niet ineens gerealiseerd konden worden, dat waren dan weer dromen voor later. In 2017 besloten ze vorm te geven aan de volgende stap , de ouderslaapkamer en badkamer beneden en de prachtige overkapping in plaats van het voetbalveldje. De kinderen zijn inmiddels ouder geworden en de mogelijkheid om deze tweede fase van de droom uit te voeren was aangebroken.

 

Uitbouw is met lichtstraten in het verbonden aan oorspronkelijke villa

 

Gezien positieve ervaringen met Roscobouw de eerste keer, was de keuze snel gemaakt. “Als we iets hebben besloten, willen we daar ook snel gevolg aan geven”, aldus Monique. Wim vult daarbij aan: “Wat met name opvallend goed is bij Roscobouw, is de gedegen voorbereiding aan de voorkant van het traject. Dit zorgt ervoor dat de planning compact blijft in de tweede fase. Uiteindelijk is alles in 4 maanden tijd gerealiseerd. Indrukwekkend om te zien was de plaatsing van volledig op maat gemaakte dakdelen. In één dag tijd werd de uitbouw met behulp van een hoogwerker en sterke bouwvakkers, voorzien van een dak, prachtig om te volgen.” Een strakke planning was ook nodig omdat ook de tuin gedeeltelijk op de schop moest om plaats te maken voor de uitbouw, onder andere zijn vier prachtige grote fruitbomen met succes aan de andere kant van de tuin verplaatst, “dat is perfect gelukt en gelukkig geven ze nog volop fruit”, zegt Monique.

De uitbouw van de villa is op zo’n manier gemaakt dat je het verschil niet ziet tussen oud en nieuw.

 

De uitbouw van de villa is op zo’n manier gemaakt dat je het verschil niet ziet tussen wat er al stond en wat er nieuw is bijgekomen. Zowel het dak, als de overgangen binnen, maar ook de in dezelfde tint geverfde buitengevels hebben hier een belangrijk aandeel in. “Leuk detail om te vertellen is het verhaal van de buitenverf. Goede vrienden van ons hebben een bed & breakfast aan de Côte d’Azur met een prachtige lichtgele kleur, die wilden wij ook voor ons huis. We hebben toen een klein potje verf meegenomen en Roscobouw heeft ervoor gezorgd dat deze met behulp van lasertechnieken exact is nagemaakt”, aldus Wim.

 

Uiteindelijk is alles in 4 maanden tijd gerealiseerd.

 

Een ander voorbeeld van hun Mediterrane inspiratie is het terras van Italiaanse flagstones, welke doorlopen naar binnen toe. Dit versterkt het gevoel dat buiten binnen is en binnen buiten. De uitbouw is met lichtstraten in het dak als het ware verbonden met de oorspronkelijke villa, iets wat prachtig licht oplevert langs de loopgangen. Verschillende ruimtes worden automatisch verlicht bij binnenlopen en er is gebruik gemaakt van subtiele lichtranden langs de plafonds, wat een rustig maar ook ruimtelijk effect geeft.

 

Straatje naar het goede leven.

 

Over elk detail is nagedacht, ook over de situering van de uitbouw op de kavel. Dit had gemogen op de erfgrens, maar uiteindelijk vonden ze het toch handiger om een achterom te houden. Zo ontstond er een gang ofwel straatje langs het huis, welke een eigen naambord heeft gekregen, “Vicolo alla dolce vita” – “Straatje naar het goede leven” – made in Rome. Eigenlijk kunnen we alleen maar de conclusie trekken dat het gewoon prachtig gelukt is. De combinatie van de persoonlijk gekozen stijl, de sfeer, het oog voor detail, het willen genieten van buiten, een knipoog naar Rome en een vleugje Hollandse praktische nuchterheid, allemaal puzzelstukjes die op hun plek gevallen zijn. Meraviglioso!!

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
27 januari 2024
.