'Deze kap maakt onze woning écht af'

Verbouwde woning van Ans en Martien

Geduld is een schone zaak

‘Iedereen heeft dromen en wensen, soms komen ze uit, soms ook niet en soms moet je er even op wachten. Dit laatste was het geval bij de familie Kuijpers uit Oss. Hun hele leven al wonen Ans en Martien Kuijpers in het gezellige Brabantse Oss en in 2003 vonden ze daar het huis van hun dromen. Het was ruim genoeg voor het hele gezin én er was ruimte voor een eigen bedrijf aan huis, een grote wens van Ans. Samen met hun drie kinderen verhuisden zij naar de vrijstaande gezinswoning met een prachtige tuin en……… een plat dak.’

Al meteen na de aankoop hebben we contact opgenomen met Roscobouw om een schuine kap op het huis te ontwerpen, dat zou het huis echt afmaken voor ons.” Helaas, zoals het leven gaat, kwam er van alles tussen, van kleine en grotere klussen aan de woning tot zorg dragen voor de monumentale boerderij van de ouders van Martien, het juiste moment om hun wens uit te voeren werd steeds uitgesteld.

Dat uitstel geen afstel hoeft te betekenen blijkt maar weer, want in 2019 werd Roscobouw opnieuw benaderd door de familie. Ze hadden ook andere partijen gesproken, maar Roscobouw was de enige partij die in hun eigen werkplaats de dakplaten prefab konden fabriceren. Dit met gevolg dat de plaatsing zo efficiënt mogelijk uitgevoerd kon worden, zowel op bouwtechnisch als op financieel vlak.

We zijn vanaf het begin nauw betrokken en door de mensen van Roscobouw goed meegenomen in het hele proces, we hebben het ervaren als een gezamenlijk project.

Samenwerking en goed overleg is bij een verbouwing zoals deze erg belangrijk, de woning is immers al bewoond tijdens de werkzaamheden. Het is ook niet niks, er komt niet alleen een hele nieuwe verdieping op de woning, er komt veel meer bij kijken dan men in het begin beseft. Welke schuinte moet je kiezen, hoe sluit het aan op de bestaande bouw, zijn er aanvullende draagconstructies nodig, hoe heeft de klant het minste overlast van een verbouwing aan huis. Het zijn allemaal voorbeelden van het proces die een goede afstemming nodig hebben. Al in de allereerste fase heeft Roscobouw een proef gemaakt om het voor de bewoners goed inzichtelijk te maken wat een andere hellingshoek doet met het aanzicht en de uitstraling van de woning, heel belangrijk want dit verander je niet meer achteraf. Ook werd er uitgebreid samen gekeken naar de beste oplossing voor de nieuw te maken trap zonder dat dit ingrijpende gevolgen had voor de indeling van de bestaande verdieping.

We vonden het fantastisch om te zien hoe onze dakdelen op de mm nauwkeurig gemaakt werden.

Toen eenmaal het ontwerp definitief was, heeft Roscobouw zorggedragen voor alle vergunningsaanvragen bij de gemeente, waarna begonnen kon worden aan de constructie van de prefab delen in de eigen werkplaats van Roscobouw. Natuurlijk zijn Ans en Martien altijd welkom geweest om van dichtbij te kunnen ervaren hoe dit in zijn werk ging, “we vonden het fantastisch om te zien hoe onze dakdelen op de mm nauwkeurig gemaakt werden.” Tegelijkertijd werd de op verschillende plekken van bestaande woning de constructie aangepast om het nieuwe dak te kunnen dragen. Na overleg is besloten dit vanaf de buitenzijde te doen zodat er zo min mogelijk overlast was van de werkzaamheden en ook uiteindelijk nauwelijks impact op het bestaande uiterlijk van de woning. “Als je het niet weet zie je het niet eens”, is de trotse constatering van deze aanpak.

We vonden het fantastisch om te zien hoe onze dakdelen op de mm nauwkeurig gemaakt werden!

Moment suprême van de verbouwing was natuurlijk het uiteindelijke plaatsen van de dakdelen. Al vroeg in de ochtend reed de vrachtwagen met alle delen de straat in en slechts een halve dag verder was het hele dak geplaatst. Ans: “Het was een heftige dag, maar het paste allemaal perfect en het ging zo ongelooflijk snel, gelukkig hebben we alles gefotografeerd om nog een terug te kunnen kijken.” Het verwijderen van het oude dak en plafond werd simultaan uitgevoerd, zodat er niks binnendoor afgevoerd hoefde te worden en de overlast beperkt bleef. Na plaatsing van het dak zijn de mensen van Roscobouw en de onderaannemers nog ongeveer een maand bezig geweest om alles af te werken. Van stukadoren tot metselwerk, van nieuwe goten tot binnentrap en de plaatsing van zonnepanelen, alles onder toeziend oog van John en Bart van Roscobouw. “We zijn door de mannen stap voor stap bij het project betrokken, geen vraag was te veel, ze hebben ons daadwerkelijk ontzorgd!

Het past gewoon bij het huis, zelfs voorbijgangers staan er positief bij stil

De langlopende wens is eindelijk in vervulling gegaan, alsof het altijd zo geweest is, een prachtig pannendak prijkt op de woning van Ans en Martien. “Het binnenklimaat van de woning is aanzienlijk verbeterd en de zonnepanelen maken het helemaal af. Het past gewoon bij het huis, zelfs voorbijgangers staan er positief bij stil”, aldus de trotse eigenaren.

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
7 september 2024
.