Extreme houtprijzen blijven in 2021 nog de standaard  

Sinds de COVID-19-pandemie begin 2020 voet zette op het Europese land is er een grote stijging in houtprijzen. De markt is sindsdien erg onrustig en de prijzen veranderen ook in 2021 nog bijna dagelijks. Het is overduidelijk dat de houtprijzen stijgen, maar wat zijn eigenlijk de exacte oorzaken van deze prijsstijging?

Prijsstijging bouwmaterialen 2021
De bijna dagelijks veranderende prijzen zorgen ervoor dat leveranciers hun prijzen niet kunnen vaststellen voor de lange termijn. Momenteel worden de houtprijzen maandelijks of zelfs tweewekelijks herzien. Ter visualisatie: de actuele houtprijzen zijn niet vergelijkbaar met die uit 2020. Waar een nieuwe europallet een jaar geleden nog werd ingekocht voor ongeveer €9, is die prijs ondertussen bijna verdubbeld naar €15.

Waarom de houtprijzen stijgen

De pandemie waar we ons nu in bevinden, is dé grootste boosdoener voor de wereldwijde houtvoorraad. Transportkosten die stijgen en een grote keverplaag die het hout heeft aangevreten, hebben ook niet meegeholpen om de houtproductie op orde te krijgen. De capaciteit van het hout is echter niet de oorzaak. Waar jaarlijks één miljard m3 aan hout groeit, wordt hiervan maar 600 miljoen m3 geoogst.

De capaciteit van de zagerijen is dusdanig laag, dat zij geen ruimte hebben om deze gigantische houtoogst te werken. De zagerijen lopen al jaren achter op schema. Doordat ze tijdens de pandemie hun productiecapaciteit hebben moeten terugschalen, is dat alleen maar verergerd. Bovendien is er sprake van containerkrapte en zijn de zeevrachttarieven gestegen tot ongekende hoogte. Tel daarbij het aantal verbouwingen en nieuwe huizen in 2020 en 2021 op en er wordt een duidelijk contrast zichtbaar tussen vraag en aanbod.

De toenemende vraag naar hout is overigens ook toe te schrijven aan de klimaatvoordelen die het meebrengt. Hout vervangt fossiele bouwmaterialen, zoals beton en staal, waarmee dus CO2-uitstoot wordt voorkomen. Bij het afschrijven van fossiele brandstoffen, zal de vraag naar hout dus – wederom – alleen maar toenemen en zullen houtprijzen stijgen.

Overige bouwmaterialen 2021

Cijfers laten verder zien dat het staalaandeel zakt, soms met wel 20% per maand. Maar ook voor staal geldt dat er nog steeds een grotere vraag is dan aanbod. Staalfabrieken lopen over van orders en zijn net als zagerijen minder gaan produceren. In zijn totaliteit resulteert ook dit in hogere prijzen van bouwmaterialen. Het blijft de vraag wanneer deze zeepbel knapt en in welke mate dat dan zal zijn. De verwachting is dat dit zeker nog tot 2022 zal duren.

Maakt u geen zorgen

Mocht u van plan zijn om uw eigen huis te (ver)bouwen, dan staat Roscobouw u tijdens dit gehele proces graag bij. Als ervaren bouwbedrijf weten wij als geen ander hoe fijn het is om deze periode zonder zorgen te doorstaan. Met een gedegen planning, een duidelijk vastgesteld budget en onze vaste leveranciers realiseren wij samen met u uw droomhuis, van A tot Z. Zo wordt voldaan aan al uw wensen en verwachtingen en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de fluctuerende bouwkosten.

Voor een oriënterend gesprek kunt een afspraak maken.