Veelgestelde vragen

Bij het bouwen van een nieuwe woning komt veel kijken. Waarschijnlijk bent u al op de hoogte van veel feiten en wetenswaardigheden, maar het zou kunnen dat u nog vragen heeft. Die beantwoorden we graag! Enkele veelgestelde vragen (en natuurlijk de antwoorden) staan hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. U hoort snel van ons.

Ik heb een bouwkavel. En nu?
Gefeliciteerd: u staat op de drempel van een spannende, maar leuke periode! Wij weten precies welke stappen u nu kunt zetten. De bouwkundig adviseur van Roscobouw maakt graag een (vrijblijvende) afspraak met u. Denkt u eraan de informatie over uw kavel mee te nemen? Uw kavelpaspoort, het bestemmingsplan en een eventueel beeldkwaliteitsplan bepalen voor een deel de vervolgstappen. Wij gaan graag aan de slag met een plan – uiteraard binnen uw bouwbudget.

Moet ik samenwerken met een van de architecten van Roscobouw?
We werken samen met een viertal architecten. Zij zijn u graag van dienst, ontwerpen gegarandeerd binnen uw budget en werken via de voorwaarden en eisen die Roscobouw stelt. Bovendien: de kosten van onze architecten zitten in de aanneemsom. U hoeft dus geen extra kosten meer te maken! Heeft u een eigen architect of ontwerp, informeer dan naar de mogelijkheden.

Hoe regel ik een omgevingsvergunning of een aanvraag welstandsgoedkeuring?
Goed nieuws: u hoeft niets te doen. Roscobouw zorgt voor alle benodigde aanvragen en vergunningen.

Op welke extra kosten moet ik rekenen?
Een nieuwe woning brengt verschillende extra kosten met zich mee. Het is verstandig in de bepaling van uw budget rekening te houden met:

  • Legeskosten Legeskosten verschillen per gemeente. Gemiddeld bedragen legeskosten ongeveer 2% van de bouwsom.
  • Aansluitkosten nutsbedrijven Dit zijn de kosten voor gas, water, elektra en riolering. Ook deze kosten verschillen per regio. Ze bedragen meestal zo’n € 5.000.
  • Notariskosten U heeft een notaris nodig om de bouwkavel op uw naam te zetten en om de financiering vast te leggen. Deze kosten variëren per individueel geval.

Wat is het verschil tussen sleutelklaar en casco?
Een woning kan op twee manieren worden opgeleverd: sleutelklaar of casco. Sleutelklaar (ook wel totaalbouw genoemd) betekent dat de woning helemaal gereed is, klaar om direct te betrekken. Casco wil zeggen dat alleen de ruwbouw gereed is: uw woning is wind- en waterdicht. U zorgt dan zelf voor de afwerking van de woning. Bij Roscobouw zijn er legio mogelijkheden. We bepalen van tevoren samen met u hoe we het begrip sleutelklaar invullen. Zaken als sanitair, tegelwerk, schilderswerkzaamheden of het plaatsen van een keuken: we doen het graag voor u.

Wat kost het bouwen van een huis?
De kosten hangen samen met de wensen en mogelijkheden: denk aan de afmetingen van het huis, afwerking, de kavel en ga zo maar even door. Bekijk voor meer informatie onze pagina “Wat kost een huis bouwen?”.

Een huis bouwen kost een hoop geld. Dat realiseren we ons maar al te goed. Daarom gaan we met uw budget om alsof het ons eigen geld was. Ook voor kopers met een relatief laag budget kunnen we veel betekenen. Onze ervaring en korte lijnen zijn daar erg belangrijk in. We weten wat we binnen een budget wél kunnen en ook wat we níét kunnen.

Hoe lang duurt het om ons droomhuis te bouwen?
Voor het totale traject moet u ongeveer op één jaar rekenen. Daarbij is het voortraject van ontwerpen en vergunningenaanvraag ongeveer een half jaar. Wanneer we vervolgens met de bouw starten is uw woning na ongeveer 5 maanden gereed. Bekijk voor meer informatie de pagina “Hoe lang duurt een huis bouwen?”.

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
7 oktober 2023
.