Wat zijn de bijkomende kosten van een nieuwbouwhuis?

Aan een verhuizing beginnen, zit genoeg spanning verbonden wanneer u een gezin heeft en u en uw partner beschikken over een volledige baan. Een gehele verbouwing kan hectisch voor u uitpakken.
Na enkele bezichtigingen heeft u wellicht kunnen concluderen, dat bestaande woningen nooit geheel perfect zijn en altijd wel iets verbeterd kan worden naar uw wensen.

Meestal kost dit meer tijd dan u in zo’n dergelijk project wilt stoppen. Over de vraag of een verhuizing zal gaan plaatsvinden hoeft u niet lang na te denken: nieuwbouw is wat u wilt. Over de verkoopprijs zoals bij een bestaande woning hoeft niet onderhandeld te worden, wat een grote hoeveelheid stress verminderd. Daarnaast zijn er minder bijkomende kosten dan bij een bestaande woning. Dit houdt echter niet in, dat er helemaal geen bijkomende kosten zullen zijn. Houd in ieder geval rekening met de onderstaande kosten voor een nieuwbouwwoning.

Bijkomende kosten nieuwbouw
Wanneer een nieuwbouwwoning gekocht wordt, zal dit vrij op naam (v.o.n.) worden gedaan. Bijkomende kosten zullen ook hier mee moeten worden gerekend. Van de koopsom zullen deze bijkomende kosten twee tot drie procent bedragen. De meest voorkomende kosten bij een nieuwbouw zijn de keuzes die u als koper maakt. Vaak zijn dit extra kosten die betaald moeten worden om de woning aan uw wens te laten voldoen. Tevens ontstaan er bijkomende kosten bij het kiezen van uw hypotheek. Hieronder wordt uitgelegd welke bijkomende kosten u kunt verwachten:

Bouw van woning
Als een nieuwbouwwoning wordt gekocht, wordt het meeste plezier ondervonden bij het zelf mogen inrichten en aanpassen van een woning. Over het algemeen vallen dergelijke veranderingen niet binnen het standaard opgestelde bouwplan: dit valt onder meerwerk. Voorbeelden van meerwerk zijn het plaatsen van een dakraam, het maken van een uitbouw en soms zelfs het plaatsen van een keuken en sanitaire voorzieningen.
Beschikt uw nieuwe woning over een tuin? Deze tuin moet vervolgens geheel worden aangelegd, wat kan bijdragen aan kosten en papierwerk.
Daarnaast wordt bouwrente betaald aan de aannemer als u een nieuwbouwhuis koopt en krijgt u tijdens de bouw te maken met dubbele woonlasten. En laat u bij het krijgen van uw sleutels van de woning ook nog een opleveringskeuring doen van uw nieuwe huis?

De financiering
Wordt uw hypotheek geregeld aan de hand van een hypotheekadviseur? Ook voor deze hulp worden kosten verrekend. Deze kosten gelden tevens voor de notaris, die u benodigd bent voor het opmaken van uw hypotheekakte.
Wanneer gekozen wordt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet hiervoor ook de afsluitkosten worden betaald. Wordt uw nieuwbouwwoning gekocht met een aanvullende starterslening? Hiervoor moet u ook de afsluitkosten betalen.

Wanneer u kiest voor het kopen van een nieuwbouwwoning, kan dit tevens het moment zijn om een samenlevingscontract op te laten stellen. Of is het mogelijk dat u alleen de huwelijksvoorwaarden wilt laten updaten bij de notaris? Vergeet niet dat u hiervoor ook moet betalen.

Welke bijkomende kosten heeft u niet bij een nieuwbouwwoning?
Nieuwbouw wordt aan u altijd v.o.n. verkocht. Dit houdt in, dat een gedeelte van de kosten niet voor rekening wordt gebracht voor de verkoper. U betaalt geen:
• Overdrachtsbelasting;
• Notariskosten voor de eigendomsoverdracht;
• Notariskosten voor uw inschrijving bij Kadaster.

Dit is natuurlijk optimaal! Maar houd in het achterhoofd, dat belasting moet worden betaald over de woning. Een bouwbedrijf zal btw moeten rekenen over het te koop staan van uw woning en deze is ingevoegd in de koopsom v.o.n. Dit geldt ook voor de notariskosten: deze zijn benodigd om vast te leggen dat u van de nieuwe woning eigenaar bent

 

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
7 oktober 2023
.