Wat moet u rekening mee houden bij een bouwkavel kopen?

Uw wens is het kopen van een bouwkavel voor het bouwen van uw huis. Helaas weet u niet waar u beginnen moet. Op welke punten zou u moeten letten? Wat is mogelijk de perfecte grootte van uw bouwgrond? En het bestemmingsplan, wat moet u op dit gebied bepalen? Voor u zetten wij enkele aandachtspunten neer, zodat u voldoende voorbereid kunt zijn wanneer u een huis wilt bouwen.

Waar kunt u het best een kavel kopen?
De belangrijkste vraag die u zichzelf stelt, is waar u uw huis wilt bouwen. Bent u een dorpsmens of ziet u uzelf juist wonen in een stad? Dit is geen enkel probleem: zelfs in steden is het mogelijk een stuk land te krijgen waar het bouwen van uw huis plaats mag vinden. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat uw gemeente percelen aanbiedt.
Over de bouw: wat zijn uw wensen?
Als de bestemming van uw nieuwe huis bekend is, kunt u na gaan denken over de buiten- en de binnenkant van uw huis. Wilt u een grote tuin volop in de zon of juist een tuinhuisje die het grootste gedeelte van uw tuin in beslag neemt? Hoe groot wilt u uw slaapkamer hebben? Over hoeveel kamers moet uw huis beschikken?

Bij de bouw van uw huis, moet u rekening houden met de randvoorwaarden die verbonden zijn met uw bouwgrond. In de uitgiftevoorwaarden zullen de beperkingen aanwezig zijn die voor uw bouwgrond gelden. Eventueel kunnen deze voorwaarden ook aanwezig zijn in het koopcontract. Het verkrijgen van een bouwvergunning is ook een puntje van attentie. Het kan zijn, dat u beperkt bent in uw vrijheid wanneer rekening wordt gehouden met uw bouwkeuzes. Deze beperkingen zijn dan vastgesteld in het beeldkwaliteitsplan.

Hoe kunt u bouwgrond kopen?
Wanneer u een stuk bouwgrond heeft gevonden dat aan uw wensen voldoet, kunt u beginnen aan het kopen van dit stukje grond. De volgende stappen zullen dan voor u plaatsvinden:

1. Inschrijven
U kunt een optie nemen op het stukje grond dat bij u in de smaak valt. Dit moet u vroegtijdig aangeven, omdat andere personen u eventueel voor kunnen zijn. Hierbij bestaat dan een mogelijkheid tot het loten van de grond of u moet worden uitgekozen op gebied van bijdrage die u levert aan de buurt.

2. Verkoopgesprek
Bent u degene die mag bouwen op het stukje grond, dan moet u een verkoopgesprek aangaan met de aanbieder van de bouwgrond.

3. Tekenen voor optie
Als het gesprek goed verlopen is, kunt u gaan tekenen voor uw eigen bouwgrond. Hierbij wordt voor u een optie gehouden op het stuk grond. Als u uw bouwplannen volledig concreet heeft, bent u officieel grondbezitter. Hierbij moet u ook beschikken over de omgevingsvergunning.

Kopen van uw bouwkavel: tips
Als u bouwgrond heeft gevonden voor uw nieuwe huis, moet u rekening houden met de volgende punten:
1. Afmetingen: welke afmetingen zijn aan de kavel verbonden? Voldoen deze afmetingen aan de wensen van uw huis? Is er eventueel genoeg ruimte voor een garage en wilt u ook een grote tuin? Houd rekening met de afmetingen en de wensen van uzelf.

2. Vorm: welke wensen heeft u met betrekking tot de vorm van uw huis? Welk type woning wilt u gaan bouwen? Is uw favoriete vorm voor uw huis vierkant of rechthoekig?

3. Bestemming: welke bestemming heeft uw grond met betrekking tot het bestemmingsplan? Wilt u een huis gaan bouwen, maar staat in het bestemmingsplan dat de kavel een agrarische functie moet hebben? Dan moet u in het bestemmingsplan een wijziging aangeven. Houd er rekening mee, dat dit wijzigen lang kan duren.

4. Voorschriften: bebouwingsvoorschriften zijn aanwezig bij een kavel. Zo is het mogelijk dat een bebouwing binnen het straatbeeld past.

Bij het bouwen van uw woning zijn ook andere punten belangrijk:
• Niet alle percelen beschikken over een bouwrijpe grond. Is er voor uw bouwgrond een schoongrondverklaring aanwezig?
• Is heiwerk noodzakelijk? Weet u of er op uw bouwgrond diep gefundeerd moet worden? Deze punten zijn afhankelijk van de hardheid van de grond.
• Weet u wat de grondwaterstand bij uw bouwgrond is? Natte muren kunnen ontstaan wanneer het geregend heeft bij een hoge grondwaterstand.

Ontzorgen en geven van advies
In een groot gedeelte van Nederland is Roscobouw werkzaam. Laat ons weten wanneer u geïnteresseerd bent in het kopen van een kavel voor uw nieuwbouwproject!
Wij zijn in staat u volledig te ontzorgen bij de bouw van uw woning. Daardoor wordt u voorzien van één aanspreekpunt gedurende het gehele bouwtraject.

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
8 juni 2024
.