Wat kost een eigen huis laten bouwen?

U hebt plannen om een nieuw huis te laten bouwen, maar wilt wel graag weten of dat plan financieel haalbaar is. Want wat kost een huis bouwen? Roscobouw brengt de kosten duidelijk voor u in beeld; kosteloos en vrijblijvend. Wij kijken niet alleen een aantrekkelijk geprijsde basisuitvoering, maar meteen ook alle door u aangegeven persoonlijke wensen. Op die manier komt u nooit voor verrassingen te staan.

Huis bouwen kosten

Wat kost een huis bouwen?

Bij het bouwen van een woning komen veel verschillende kosten voorbij. De soorten kosten verschillen per project, maar grofweg zijn ze onder te verdelen in de volgende vijf posten:

 • Financieringskosten
 • Kavelkosten
 • Bouwkundige kosten van de woning
 • Bijkomende kosten
 • Inrichtingskosten en kosten ten behoeve van de woonwensen

 

Onderstaand gaan we verder in op deze kosten. Wilt u weten hoeveel het kost om uw droomhuis te bouwen? Graag gaan we geheel vrijblijvend met u in gesprek om een beter beeld voor uw situatie te schetsen. Neem contact met ons op voor een afspraak!

wat-kost-een-huis-bouwen

De financieringskosten

Een huis bouwen doet u natuurlijk niet zomaar. Allereerst is het van belang uw financiële situatie goed in beeld te brengen. Onder de financieringskosten vallen dan ook onder andere de advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek. Het verschilt per adviseur en project wat deze kosten zijn. Maar een grove schatting is tussen de €1.500,- en €3.000,-.

We raden aan om een adviseur in de arm te nemen die ervaring heeft in het financieren van zelfbouwprojecten.

De kavelkosten

Ook bij kavels zit er natuurlijk veel verschil in de prijzen. De grootte, de ligging maar ook de status van de grond spelen mee in prijs. Kavelprijzen worden per m2 berekend en kunnen variëren van minder dan €200,- per m2 in het noorden van het land tot wel meer dan €800,- per m2 in het westen van het land.

Een belangrijke vraag om bij stil te staan is wie de verkopende partij van de bouwkavel is. Er worden veel kavels uitgegeven door de gemeente, maar de verkopende partij kan ook een projectontwikkelaar of particulier zijn. Let daarbij altijd op of de genoemde prijzen inclusief of exclusief BTW zijn!

De bouwkundige kosten van de woning

 Bij de bouwkundige kosten hebben we het over de kosten waardoor een woning voldoet aan het bouwbesluit en de BENG-norm. Denk hierbij aan installaties zoals:

 • Een luchtwarmtepomp, hybride-systeem of bodemwarmtepomp;
 • Triple glas kozijnen
 • Vloerverwarming
 • Hoge isolatiewaarde
 • Kierdichting
 • PV-panelen

 

Om een woning energieneutraal te bouwen dienen aanvullende maatregelen genomen te worden.

Bijkomende kosten

Bijkomende kosten zijn niet voor elk nieuwbouw huis hetzelfde. Eventuele bijkomende kosten zijn onder andere:

 • Legeskosten voor welstand en omgevingsvergunning;
 • Aansluitkosten voor onder andere water, elektra en riool;
 • Extra grondverbetering bij fundering op staal;
 • Een infiltratiesysteem;
 • Verklaringen en vergunningen zoals een asbestverklaring of sloopvergunning.

 

Bij een woning van € 450.000 kunnen deze kosten variëren van circa € 25.000,- tot € 60.000,- of meer als er bijvoorbeeld extra onderzoek nodig is.

Inrichtingskosten en woonwenskosten

Inrichtingskosten zijn de kosten die boven op de aanneemsom van een aannemer komen. Het verschilt per aannemer wat hier wel en niet bij hoort, maar bij de meeste aannemers worden de keuken, badkamer en het toilet gezien als inrichtingskosten.

Dit soort kosten zijn afhankelijk van de persoonlijke woonwensen en budget en kunnen daarin variëren van € 10.000,- tot € 80.000,- of meer. Daarnaast dient de woning nog ingericht te worden met wand- en plafondafwerking, stoffering, raambekleding en meubilair.

Kosten eigen huis bouwen

Er zijn veel aspecten waar u rekening moet houden bij het bouwen van een huis en de kosten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Gaat u voor een twee-onder-een kap woning, een landelijke villa of een herenhuis formaat? De kosten verschillen uiteraard.

Wilt u weten hoeveel uw droomhuis zou kosten? Neem geheel vrijblijvend contact op met ons team.

 

 

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
20 april 2024
.