Waar moet ik rekening mee houden bij casco oplevering?

Wilt u een casco woning bouwen? Uw nieuwbouwhuis casco op laten leveren is bij sommige nieuwbouwprojecten een mogelijkheid. Na de oplevering gaat u zelf aan de slag met het casco afbouwen van uw huis. Voor sommige mensen is casco bouwen een interessante optie. Maar wat betekent casco en wat zijn de voor- en nadelen? Wij leggen het u uit.

Casco betekenis

Wat houdt een casco oplevering precies in? Bij een casco oplevering zorgt de aannemer dat alleen de ruwbouw verzorgt wordt. Alleen de dragende constructies van het dak worden opgeleverd. Verder wordt het huis aan de buitenzijden wind- en waterdicht gemaakt, met dakpannen, deuren en ramen. Bij een casco woning zorgt u zelf onder andere voor de binnenwanden, binnen kozijnen, sanitair en tegelwerk.

Soms is er ook de mogelijkheid tot maatwerk. In dat geval wordt er in overleg ook bepaalde delen van de binnenkant opgeleverd.
Deze manier van casco oplevering staat ook wel bekend als ‘casco op onderdelen’ en gebeurt vooral in de projectmatige nieuwbouw. Het casco huis wordt opgeleverd met bijvoorbeeld leidingen, kabels en installaties. Zelf zorgt u dan voor de afwerking van wanden, het stucen van de plafonds, de sanitaire voorzieningen en de keuken.

En nu, het afbouwen!

Of u nu volledig casco oplevert, of gebruik maakt van de zogenoemde ‘casco op onderdelen’, u zorgt zelf voor de verdere afbouw. Enige handigheid in klussen is hierbij dus belangrijk! Bij het bouwen van een casco woning gaat u zelf onder andere aan de slag met:

  • Het zetten van de binnenwanden
  • Trekken van kabels en leidingen
  • Installeren van de meterkast
  • Plaatsen van stopcontacten
  • Maken van lichtpunten
  • Installeren van het verwarmingssysteem

Daarnaast verzorgt u het tegelwerk, het timmerwerk en de sanitaire voorzieningen bij een casco woning. Tot slot de afwerking, zoals het leggen van de vloer en het sauzen van de muren. Dit moet u natuurlijk in elke nieuwbouwwoning zelf regelen.

Waarom een casco woning?

Casco oplevering zorgt voor aardig wat werk. Waarom al die moeite nemen als u er voor kunt kiezen om dit door de aannemer te laten doen?

De reden waarom mensen voor casco oplevering kiezen, is omdat ze het leuk vinden om veel zelf te doen. Het geeft de mogelijkheid om het casco huis helemaal naar eigen stijl en voorkeuren af te bouwen. Ook financiën kunnen een rol spelen. Een huis dat helemaal af is kost meer dan casco oplevering. Er hoeft nu namelijk geen aannemer betaald te worden voor het afbouwwerk.

Casco huis bouwen afwegingen

Een casco huis bouwen doet u niet zomaar. Daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken. Neem de volgende zaken mee in uw afweging:

  • Bij een casco huis bouwen heeft u twee rechterhanden nodig, of in ieder geval goede connecties die u kunnen helpen bij het afbouwen.
  • Vergeet niet de planning, organisatie en het regelwerk dat bij een casco woning komt kijken.
  • Houd het financiele plaatje overzichtelijk. De kosten van een casco woning moeten natuurlijk wel binnen uw budget vallen.

De haken en ogen bij casco

Een casco opgeleverd huis voldoet niet automatisch aan de juiste eisen die het Bouwbesluit en de Omgeversvergunning stellen. Hier moet u zelf voor zorgen.

Voordat u in het huis mag wonen, moet het eerst gekeurd worden door een instantie, zoals Bouw- en Woningtoezicht. Pas wanneer het huis goedgekeurd is, mag u intrekken. Bedenk ook dat uw garantie op bepaalde onderdelen van het huis zullen vervallen. Zeker op de onderdelen die u zelf heeft gecreëerd. Ook kan het zo zijn dat de geldverstrekkers meer eisen stellen aan de financiering die nodig is voor het afbouwwerk.

Liever geen casco oplevering?

Is een casco huis niet wat u zoekt? Kies dan voor een ‘normale’ oplevering. Deze manier van oplevering houdt in dat bij de sleuteloverdracht het huis geheel is afgewerkt. Binnenwanden, kabels en leidingen zijn geplaatst en het tegel- en timmerwerk is klaar. U hoeft alleen nog maar de woning aan te passen aan uw eigen stijl!

Neem contact op

Wilt u meer informatie over een casco huis bouwen en de oplevering? Of wilt u liever meer weten over een normale oplevering? Bouwpartner Roscobouw helpt u graag. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
8 juni 2024
.