Hoe lang duurt de bouw van mijn huis?

Dat een huis bouwen een hele klus is, weet iedereen. Maar hoe lang duurt een huis bouwen precies? En wat komt er allemaal bij kijken? Wij zetten de verschillende fases van het bouwproces mét tijdsinschatting voor u op een rij.

Hoe lang duurt nieuwbouw?

De gemiddelde bouwtijd van een nieuwbouwwoning duurt 15 maanden. Ongeveer de helft van deze 15 maanden betreft het voortraject en het verkrijgen van de juiste vergunningen. De andere helft is nodig om het huis daadwerkelijk te bouwen. Om het proces en tijdschema inzichtelijk te maken, knippen we hieronder het gehele traject op in 9 fases.

De 9 nieuwbouw fases

Fase 1: Intakegesprek
1 dag

Het intakegesprek vormt de basis voor het gehele traject. In dit gesprek bespreken we uw wensen en zetten we uiteen wat u van ons als bouwpartner kunt verwachten.

Fase 2: Ontwerp
4-6 weken

Uw wensen zijn duidelijk in beeld gebracht en we gaan van start met het ontwerp van uw droomhuis. Daarnaast maken we de bijbehorende offerte op. Dit duurt gemiddeld 4-6 weken.

Fase 3: Definitieve schets
2 weken

Bent u akkoord met het ontwerp? Dan gaan we direct aan de slag met de definitieve schets.

Fase 4: Beoordeling Welstand
2-6 weken

Nu is het tijd voor het indienen van de schets bij de welstandcommissie van uw gemeente. Deze onafhankelijke commissie beoordeelt of de woning in strijd is met eisen van welstand. Dit duurt gemiddeld 2-6 weken.

Fase 5: Bouwvergunning
6 weken

We verzamelen alle benodigde tekeningen, constructieberekeningen en documenten die nodig zijn voor het aanvragen van de bouwvergunning.

Fase 6: Omgevingsvergunning
Maximaal 8 weken

De gemeente behandelt de bouwaanvraag en beoordeelt of een omgevingsvergunning verstrekt kan worden.

Fase 7: Bezwaartermijn
6 weken

Belanghebbenden mogen gedurende een inspraakperiode van zes weken bezwaar aantekenen tegen uw bouwplan.

Fase 8: Materiaal bestellen
6 weken

Zijn er geen bezwaren aangetekend en is de bouwaanvraag verstrekt? Gefeliciteerd, het bouwen van uw huis is nu een feit! We gaan de bouwmaterialen bestellen en de bouw voorbereiden.

Fase 9: De bouw
160 werkbare dagen

De gemiddelde bouwtijd nieuwbouw is voor ieder nieuwbouwtraject anders, maar gemiddeld genomen zijn we na 160 werkdagen klaar met bouwen. Dit is geteld vanaf het gereedkomen van de ruwe begane grondvloer. U krijgt dan de sleutel van uw splinternieuwe woning en na een rondleiding door de projectleider kan het genieten beginnen!

Contact opnemen

Wilt u graag weten wat Roscobouw voor u kan betekenen bij het bouwen van een nieuwbouwwoning? We staan voor u klaar voor al uw vragen. Neem geheel vrijblijvend contact op.

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
7 september 2024
.