Een eigen huis ontwerpen

Vele dromen van een huis dat volledig aansluit op hun wensen. Wij, van Roscobouw, snappen deze droom volledig. Wij denken namelijk ook zo en we denken dan ook zeker dat voor iedereen een droomhuis bewerkstelligd kan worden. Door de passie voor bouw en interieur is Roscobouw een aantal jaren geleden begonnen. Wij denken op het technische vlak mee bij de bouw van uw droomhuis en zo hopen wij u te adviseren waar het nodig is.

Een eigen huis ontwerpen

Een eigen huis ontwerpen is een droom van velen. Zelf de stijl van de woning kiezen, een kamerindeling creëren en het gehele interieur uitzoeken maakt het huis écht uw eigen droomhuis. Maar een eigen huis ontwerpen is een groot proces en mag niet onderschat worden. Daarom is het van belang om altijd een specialist in de arm te nemen. Een specialist die luistert naar uw wensen, maar daarnaast ook dankzij ervaring specifieke kennis deelt en praktische tips geeft. Bij de bouw van een huis komen namelijk heel veel dingen kijken! Bent u van plan een eigen huis te ontwerpen? Wij zetten onze tips voor u op een rij.

Waar moet u rekening mee houden in de ontwerpfase?

Tijdens de ontwerpfase zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de fase waarbij het ontwerp wordt omgezet in een definitief ontwerp. Bij deze fase moet u wel rekening houden met verschillende aspecten. Denk aan de:

  • Bouwvergunning
  • Bouwverordening
  • Bouwbesluit.

In het Bouwbesluit staan verschillende eisen (opgesteld door de Rijksoverheid). Let er dus op dat uw ontwerp voldoet aan deze eisen. Daarnaast zijn gemeenten verplicht een Bouwverordening op te stellen. Hierin staan verschillende voorschriften van de nieuwbouw. Het is van belang om een ontbindende voorwaarde op te nemen in de overeenkomst voor de bouwvergunning. Uiteindelijk moet er ook beslist worden over de bouwmaterialen.

Heeft u zelfs al een ontwerp van uw huis? Twijfel dan niet en stuur dit naar ons. Zo kunnen wij u de prijs van de bouw geven. Onze specialisten zorgen voor een offerte en zo krijgt u een bepaald inzicht in wat het huis gaat kosten.

eigen-huis-ontwerpen

Bestemmingsplan

Naast voorgaande punten is het ook van belang rekening te houden met het bestemmingsplan. Hierin staat aangegeven hoe de grond van de gemeente gebruikt mag worden. Niet elk stuk grond van de gemeente mag namelijk in gebruik genomen worden. Ook is het van belang om te kijken of het bestemmingsplan al een gedetailleerd plan is. Wanneer het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan, grijpt de B en W (Burgemeester en Wethouder) in. Zij kunnen de aanvraag weigeren, mits er geen vrijstelling verleend is van het bestemmingsplan.

Vrijstelling

Wanneer u toch uw huis wil bouwen op een plek waar het eigenlijk niet mag, kan de vrijstelling een handige oplossing zijn. Dan kan u de vraag stellen aan de gemeente of zij u die vrijstelling voor de bouw willen verlenen. Wanneer er dan sprake is van een artikel 19-procedure, adviseren wij u om in uw koopovereenkomst een ontbindende voorwaarde op te stellen. Wanneer u dan toch niet mag bouwen, kunt u altijd nog ontbinden.

Bouwverordening & bouwbesluit


De Rijksoverheid heeft een aantal technische eisen opgesteld in het zogenaamde Bouwbesluit. Wees zeker dat u zich aan deze eisen houdt. Naast het bouwbesluit zijn gemeenten verplicht een document op te stellen waarin verschillende voorschriften staan voor de nieuwbouw. Dit document wordt de bouwverordening genoemd. Het is van belang om in uw overeenkomst een ontbindende voorwaarde te zetten voor de bouwvergunning.

Zoals u merkt is een eigen huis ontwerpen niet zomaar gedaan. Er zijn eisen vanuit de gemeente waar u aan moet voldoen om ervoor te zorgen dat uw bouw niet stil komt te liggen.  Met jarenlange ervaring als aannemer in Noord-Brabant ondersteunt Roscobouw u graag bij deze zaken. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Infodag

Bezoek onze eerstvolgende infodag op zaterdag
7 oktober 2023
.