Een bouwrijp kavel

Is het uw droom om uw eigen huis volledig van de grond af aan op te bouwen? U begint dan met het kopen van een kavel. Het is belangrijk om te weten dat er bepaalde dingen zijn waar u op moet letten bij het kopen hiervan. De kavel moet namelijk wel ‘bouwrijp’ zijn, of anders in ieder geval nog bouwrijp worden gemaakt, voor u daadwerkelijk kunt gaan bouwen.

Wat is bouwrijp?
Een bouwrijpe kavel houdt eenvoudig weg in dat het kavel startklaar is om te gaan beginnen met bouwen. Er zijn geen obstakels op het bouwterrein, de grond is schoon en de nodige voorzieningen zijn aanwezig (denk hierbij aan wegen en gas/water/licht e.d.)
Soms zal eerst het gekochte kavel nog bouwrijp gemaakt moeten worden. Er moet bijvoorbeeld eerst nog een oud huis gesloopt worden, of de grond moet vlak gemaakt of opgehoogd worden.
Een bouwrijpe kavel is dus echt helemaal startklaar om te bouwen, er hoeven hier geen andere werkzaamheden meer verricht te worden.

Waar moet u rekening mee houden?
Meestal maakt de verkopende partij de bouwgrond al bouwrijp. Het scheelt echter veel gedoe, vertraging en onvoorziene kosten wanneer u zelf van tevoren al goed bekijkt of het kavel ook daadwerkelijk bouwrijp is.
Hierbij valt onder andere te denken aan:

  • Is de kavel goed bereikbaar?
  • Heeft de grond een schoongrondverklaring?
  • Liggen of staan er nog obstakels op de kavel?
  • Hoe is de afwatering geregeld?

 

Wanneer u twijfelt of uw grond helemaal klaar is voor gebruik, of wanneer u wat meer advies wilt, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u vertellen of het kavel aan de juiste eisen voldoet, of dat er nog iets moet gebeuren voordat er gebouwd kan gaan worden.